This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Sängyin – 3 Yinpositioner innan läggdags

Sängyin – 3 Yinpositioner innan läggdags

Det fina med Yinyoga är att den verkligen är för alla och besitter en massa härliga fördelar, både för dig rent fysiskt men också psykiskt och själsligt. Något som är ännu finare är att du bara behöver dig själv och en lugn och trygg plats där du kan landa. 

Visst. Min personliga åsikt är att yogaprops (matta, bolster och block med mera) är fantastiskt användbart och för mig väldigt viktigt i min egna yogapraktik. Anledningen till det är för att musklerna och hela kroppen ska kunna slappna av så mycket som det bara är möjligt i positionerna, är det bra med props för att kunna ge kroppen just det. 

Men det går alldeles utmärkt utan och att använda sig av det man har hemma. Kuddar och filtar med mera. 

I den här artikeln vill jag tipsa dig om 3 fantastiska positioner som är perfekt att göra i sängen innan läggdags, för att varva ner och hjälpa kroppen att stimulera vårt parasympatiska nervsystem. Använd dig av huvudkuddar, dekorationskuddar, filtar och täcke för att ge dig själv en avslappnande stund innan läggdags.

Stanna i varje position mellan 3- 5 minuter. Enklast att hålla koll på tiden är att sätta en timer eller lyssna på låtar som är mellan 3-5 minuter långa. Gå in i positionen när låten börjar och när låten är slut vet du att du stannat i positionen så länge som du ska.

Barnet
3-5 minuter

Sätt dig på knä med lätt särade ben. Placera en eller flera kuddar på varandra framför dig och lägg dig över kuddarna. Armarna kan du antingen placera framför dig eller längs med kroppen. Känn in i positionen känns och ändra vinkel på benen om så önskas. Det kan också vara skönt med en filt eller tunnare kudde att stoppa in mellan rumpan och fötterna. 

Syfte: Barnet är en avslappnande och nedstressande position där vi jobbar med kroppens fascia runt fotleder, knäleder och höftleder samt en position som är väldigt avlastande och skön för ryggen.


Liggande Rådjuret
3-5 minuter x 2  

Ställ dig på alla fyra och för fram ditt ena ben. Vik ditt främre ben åt sidan så benet hamnar i vinkel med foten inåt.

Vik sedan in det bakre benet i motsatt riktning.

Placera en eller flera kuddar på varandra framför dig och fäll över överkroppen och låt den vila mot underlaget. Känn in positioner, lägg till eller ta bort kuddar om du önskar. Syftet är avslappning så gör det bekvämt för dig själv. 

Upprepa positionen med benet du haft bak så de nu hamnar fram. 

Syfte: I Rådjuret kommer vi åt fascian runt sätet samt insida och utsida lår. När vi fäller fram får vi dessutom in en vridning/rotation runt ryggen. Även denna position verkar avslappnande och nedstressaden.

Vattenfallet
3-5 minuter

Ligg på rygg och placera benen mot en vägg eller mot en stol. Känn in så det känns bekvämt för knäna och ändra om något känns obehagligt. Kanske önskar du lite lätt böjda ben eller helt raka ben med rumpan hela vägen in till väggen. 

Kanske du önskar en filt över dig, något bekvämt under huvudet och en ögonkudde för ögonen. Gör det så bekvämt för dig som möjligt och njut av en avslappnande och nedstressande position.

Syfte: En avslappnande och nedstressande positionen för hela kroppen. En vilsam position där vi aktiverar vårt parasympatiska nervsystem och samtidigt skapar en inversion med benen i högläge. En härlig position att göra om man stått eller gått mycket under en dag, om benen känns stumma och svullna eller helt enkelt bara för att slappna av i. För oss med Lipödem, helt klart en fantastiskt position att få in att göra dagligen då den hjälper lymfan att tömma sig och minskar svullnad i benen och på så vis också kan minska smärta.

Njut av dig själv, njut av Yin.

Namaste,
Sophia

Varukorg

No more products available for purchase