This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
3 Yinpositioner för en mer välmående Lymfa

3 Yinpositioner för en mer välmående Lymfa

Vad är lymfan?

Lymfan är kroppens immunförsvar och reningssystem och för att vara så pass viktigt är det ett väldigt bortglömt system som det pratas alldeles för lite om. 

Min första relation till lymfsystem fick jag i samband med min Lipödem-diagnos som gjorde hos en lymfterapeut. Idag besitter jag mycket generell kunskap kring lymfan men också mycket tips och saker man kan göra för att få ett mer välmående lymfsystem. 

Lymfvätskan är överskottsvätska från blodet som bland annat hjälper oss att transportera bort överflödig vätska i kroppen, men som också har en stor del i kroppens immunförsvar. 

När vi tränar högintensivt ökar blodcirkulation, och när blodcirkulationen ökar, ökar också mängden lymfvätska. Har man då redan innan ett nedsatt lymfsystem, som man har exempelvis vid Lipödem, får kroppen svårt att hinna med att tömma all vätska som skapas. Vilket resulterar i att vi svullnar. 

Därför är det väldigt fördelaktigt för oss med ett trögt och nedsatt lymfsystem med lågintensiv träning, och här kommer Yinyogan in i bilden. 

Yinyoga & Lymfan

Yinyogan är en mer meditativ och passiv yoga där vi stannar länge i positionerna, mellan 3 till 10 minuter, för att komma åt kroppens bindväv. Vi jobbar med avslappnade muskler och en längre stund i varje positioner för att smälta kroppens fascia och på sikt få en starkare, rörligare och mer välmående kropp. En yogaform som verkligen behövs då många av oss spenderar dagar mycket stillasittande idag. 

I den här artikeln vill jag dela med mig av 3 stycken härliga och avslappnande Yinpositioner som jag själv upplevt har fin effekt på lymfan. 

Snigel
3-6 minuter

Lägg dig på rygg med fötterna höftbrett isär i matten. Lyft rumpan och lägg ett bolster/kudde/filt under rumpan. Kom sedan bak med benen mot huvudet och rumpan upp i luften. 

Snigeln kan göras på flera olika sätt. Antingen i en djupare inversion så att knäna hamnar på varsin sida om huvudet eller mer som en Happy Baby. Reglera bolster/kudde/ filt för att öka eller minska intenciteten i positionen.

Syfte: I snigelns position sträcker vi ut hela baksidan av kroppen och skapar en inversion genom att vi får höfterna/benen högre än hjärtat och på så vis hjälper vi lymfan att tömma sig.

Halvbrygga på block
3- 6 minuter

Ligg på rygg med fötterna höftbrett isär i mattan. Lyft rumpan och placera ett block/bolster under sakrum (precis ovanför rumpan). Blocket har tre olika nivåer där nivå 1 är liggande, nivå stående på bredden och nivå tre stående på höjden. 

Placerar du blocket i nivå ett kan du med fördel lägga ner benen raklånga utmed mattan för att få en djupare höftöppning. Vid nivå två och tre rekommenderar jag att ha fötterna kvar i mattan. 

Syfte: Halvbrygga på block är avlastande för ryggen och skapar en öppning i höften. Även här får vi en liten inversion då höften hamnar högre än hjärtat och lymfan får hjälp att tömma sig. 

Vattenfallet
3-6 minuter

Ligg på rygg och placera benen mot en vägg eller mot en stol. Känn in så det känns bekvämt för knäna och ändra om något känns obehagligt. Kanske önskar du lite lätt böjda ben eller helt raka ben med rumpan hela vägen in till väggen. 

Kanske du önskar en filt över dig, något bekvämt under huvudet och en ögonkudde för ögonen. Gör det så bekvämt för dig som möjligt och njut av en avslappnande och nedstressande position.

Syfte: En avslappnande och nedstressande positionen för hela kroppen. En vilsam position där vi aktiverar vårt parasympatiska nervsystem och samtidigt skapar en inversion med benen i högläge. En härlig position att göra om man stått eller gått mycket under en dag, om benen känns stumma och svullna eller helt enkelt bara för att slappna av i.

 

Testa på mitt härliga Lymfflowpass på portalen för att boosta lymfflödet och minska svullnad och smärta. Bli YIN/YOU medlem och testa på gratis i 7 dagar.

Namaste,
Sophia

Varukorg

No more products available for purchase