This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
4 fördelar med Yinyoga vid Lipödem

4 fördelar med Yinyoga vid Lipödem

Enda sen jag fick mina diagnos har jag hört talas om Yinyoga i Lipödemsammanhang. Hur bra det skulle vara och att det är just precis den typen av aktivitet som verkar positivt för oss med Lipödem.

Lipödem och Lymfan:

Då vi med Lipödem, tack vare denna sjukdom, har ett nedsatt lymfsystem, vill vi ge kroppen det som främjar just det, lymfsystemet. Det som är positivt för lymfsystemet och får kroppen att varva ner.  

När vi exempelvis tränar högintensivt ökar blodcirkulationen. Och när blodcirkulationen ökar, ökar också produktionen av lymfvätska, då lymfvätska är just överskottsvätska från blodet. Detta ger ofta ett resultat av svullnad och eftersom vi med Lipödem redan har ett trögt lymfflöde pga nedsatt lymfsystem, har vi väldigt lätt  för att svullna. 

Varför Yinyoga vid Lipödem?

Just av den anledningen, är det fördelaktigt för oss med Lipödem med lågintensiv träning och aktivitet för att stötta och främja lymfan och helt enkelt för att slippa svullna och få ont. 

Här kommer Yinyogan in i bilden och det blev otroligt tydligt för mig när jag själv började med just Yinyoga. Hur enormt stöttande det är, båda för kropp och själ,

I Yinyogan stannar vi längre i positionerna till skillnad från andra Yogaformer. Det är en mer meditativ yogaform där vi stannar mellan 3-5 minuter i varje position, landar i medveten närvaro och försöker slappna av i våra muskler och leder för att främja vår bindväv. Vi stimulerar vår parasympatiska nervsystem ( vårt lugn och ro-system) och och välkomnar avslappning och närvaro i en annars så stressig vardag. Det vill säga allt som lymfan älskar. Lymfans största fiende är just stress, både fysisk och mentalt. Yinyogan är motsatsen till det. 

4 fördelar med Yinyoga vid Lipödem

  • En mer rörlig och mer välmående kropp ~ När vi stannar längre i positionerna belastar vi kroppens skelett och andra kroppsdelar under en längre stund, vilket gör att vi kommer åt kroppens bindväv/fascia. Kroppens bindväv är kroppens största organ och finns runt våra muskler, skelett och leder som skydd. När vi är mycket stillasittande och stressar mycket stelnar den och ger smärta och en stel och orörlig kropp. Med Yinyogan smälter vi bindväven, gör den mer rörlig och elsastisk och vi får på sikt en mer välmående, starkare och rörlig kropp. 
  • En lugnare vardag ~ Med Yinyoga bjuder vi in lugn och avslappning. Inte bara under de faktiskt Yinyogapassen, utan generellt i vardagen. Vi lär oss att hantera stress när vi ger kroppen välbehövlig avslappning och lugn. Eftersom stress är lymfans största fiende, och därav även en stor fiende för oss med Lipödem, är det enormt positivt för oss att lära oss hantera stress och försöka stressa så lite som möjligt för att slippa smärta och svullnad.
  • Andningen är lymfans största pump ~Vår lymfvätska har ingen egen pump som blodet har hjärtat. Därför behöver vi hjälpa lymfan att ta sig runt i kroppen för att kunna tömma sig på vätska, slaggprodukter och annat skräp. Genom att andas rätt, med djupa andetag hela vägen ner i magen, hjälper diafragman lymfan att pumpas runt. Detta tillsammans med lågintensiv motion och aktivitet. 
  • Extra lymfvänliga positioner för att främja lymfans cirkulation ~ Det finns flera positioner som har extra god effekt för lymfan och också för oss med Lipödem. Positioner som minskar svullnad och smärta och som samtidigt får kroppen att slappna av och varva ner. Jag har fler lymfvänliga pass på YIN/YOU portalen som du som medlem har tillgång till. Testa Yinyoga gratis i 7 dagar och passa på att testa på något av mina lymfvänliga pass. Du hittar dem här (Klick!)

 Eftersom jag själv lider av Lipödem vet jag hur enormt smärtsamt och frustrerande det är och kan vara. Men jag vet också att det går att leva ett nästintill smärtfritt liv, då jag själv gör det idag. Efter flera år har jag hittat och skapat mig rutiner som idag gör att jag kan hantera svullnad och smärta samt förebygga det.

Varmt välkommen att guidas av mig i Yinyoga och i min portal, YIN/YOU. Bli medlem och testa på gratis i 7 dagar för att ge din Lipödemkropp de bästa förutsättningarna för avslappning, mindre smärta och mindre svullnad. 

Namaste, Sophia

Varukorg

No more products available for purchase